Under hösten 2007 hölls ett forskarseminarium i Särna om vikingatida och medeltida bebyggelse i områden som senare har koloniserats med bland annat fäbodar. Ett sådant område är Trygåsen utanför Särna. Idag förefaller platsen inte vara lämplig för åkerbruk i högt belägen mager mark mer än 500 m ö.h. Jakt, fångst, myrmalmstäkt, skogsbruk med kolning förefaller ha varit lämpligare verksamheter tillsammans med fäbodsdrift under de senaste århundradena.
Vid seminariet redovisades att klimat- och vegetationsförändringar i fjäll- och förfjällsområden ger en annan bild. Pollenprover visar att korn har odlats i en tid med något varmare klimat under vikingatid och tidig medeltid. Arkeologiska undersökningar av arkeolog Susanne Pettersson vid Kulturhistoriska museet i Oslo ger stöd för en så tidig datering genom C14-datering från en undersökt husgrund i området. Vid seminariet redovisade också Landskapsarkeologernas Gerhard Flink resultatet av en genomförd fornminnesinventering av Trygåsen, utförd under sommaren 2007.
Inventeringens resultat är att ett 10-tal husgrunder, några vattentäkter, en myrmalmstäkt, en kolbotten, en grund efter kolarkoja, en spångad led, en ristning i en gammal stortall, stubbar efter dimensionsavverkning och spår efter trägärdesgårdar kunde registreras. Mycket av detta hör till 1800-talets och 1900-talets markanvändning i området. Det är givetvis svårare att identifiera äldre lämningar som mer eller mindre kan ha utraderats av yngre markanvändning vid fäboden.
Läs mer om fornminnesinventeringen vid Trygåsen här:
Rapport Trygåsen.pdf (0,6 MB)