Vid Ramundberget i västra Härjedalen har kopparmalm och järnmalm brutits från slutet av 1600-talet till andra hälften av 1800-talet. Gruvorna, i kalfjällsmiljö och fjällbjörkskog, tillhörde Ljusnedalsbruk med kopparhytta och masugn drygt 2 mil sydöst om Ramundberget.
Syftet med den nu genomförda kulturhistoriska dokumentationen var att karaktärisera gruvmiljöerna och identifiera betydelsebärande detaljer i dem. Den skall vara ett kunskapsunderlag för information till bland annat turister. Den ska även vara en utgångspunkt för fortsatta studier om gruvorna.
Dokumentationen utfördes 2004 och 2005 på uppdrag av Länsstyrelsen i Jämtlands län. Inventering, kartering, beskrivning i fält samt genomgångar av arkivhandlingar och analys av framkomna resultat ingår i arbetet.
Klicka här för att läsa den 93-sidiga rapporten (6 MB)
Vi hoppas nu att kunskapsunderlaget verkligen kommer till användning för turister, skolungdomar och andra besökare. Nya informationsskyltar och delvis nya vandringsledsdragningar bör produceras och projekteras, gärna tillsammans med en trycksak. Ett studiematerial för skolans olika stadier bör utformas och inarbetas i skolornas verksamhet. Ytterligare efterforskningar i arkiven kan göras, liksom mer fältarbete i närliggande gruvmiljöer.
Det finns onekligen stora möjligheter i Ramundbergets rika kulturhistoria att locka turister och andra till spännande vandringar i området.
För vidare information; kontakta Länsstyrelsen Jämtland.