Romboleden har fått sitt namn från den del av Sverige som av folk i Dalarna kallades Rombolandet, det vill säga ”landskapen kring Mälardalen”. Denna led var en av många som pilgrimer från olika platser i Europa använde för att göra sina botvandringar till Trondheim och S:t Olavs grav i Nidaros. Den började i Stockholm och Mälardalen, gick via Västmanland och Bergslagen upp till Siljansbygden, fortsatte på Siljans västra sida förbi Mora och därifrån upp till nuvarande Älvdalens kyrkby.
Sista dagen på detta års vandring, den 13:e augusti, avslutades med att biskop Claes-Bertil Ytterberg invigde leden i Älvdalens kommun vid Korskälla. Arkeologiskt historiskt är det en intressant plats med en källa som rinner upp och utgör ett gammalt gränsknä mellan från början de två rikena Sverige och Norge. Nu är det gränsen mellan Dalarna och Härjedalen som dramatiseras genom den gamla källan som rinner mot norr.
Invigningen bjöd på vackert sensommarväder där lokala spelmän stod för musiken. Små stenar av porfyr delades ut till alla deltagare som minne och Tre Björnars värdar, Ingela och Gerhard från Landskapsarkeologerna, fick även de varsin sten som minne för att de härbärgerat pilgrimerna. De kunde konstatera att det var många mil pilgrimerna avverkat och de åt med god aptit på vandrarhemmet liksom sov gott i den vackra sekelskiftesbyggnaden.
Vill även du hyra vandrarhemmet för konferens, utflykter och liknande kan du kontakta Landskapsarkeologerna sektion Älvdalen.